Rätt kost ger dig mer ork

Rätt kost ger dig mer ork

Att äta en hälsosam mat är viktigt för kroppen, det vet nästan varenda människa. Vilka matvanor vi har påverkar vår fysiska och psykiska hälsa mycket mer än vad man kan tro. Som liten är det extra viktigt att äta varierat och hälsosamt, eftersom man växer och utvecklas, men även i vuxen ålder har kosten stor betydelse för välmåendet.

Redan från en liten ålder får man lära sig vad kostcirkeln är och att man bör äta från alla delar varje dag. På så sätt får man i sig alla de viktiga ämnen, vitaminer och mineraler som kroppen behöver. I vissa fall kan det dock vara så att man, trots en bra kost, ändå inte får i sig det man behöver. Det kan t.ex. handla om att man går på en diet av något slag, tränar hårt eller helt enkelt slarvar med de olika måltiderna som man ska få i sig under ett dygn. Även sjukdomar kan vara orsaken till att kroppen inte kan få i sig tillräckligt med viktiga ämnen och i dessa kan man använda sig av kosttillskott.

Vad kan en dålig kost orsaka?

Det finns många negativa effekter med att inte äta hälsosam mat. Du kan ha svårt att koncentrera dig i skolan, få försämrat minne, gå upp eller ned i vikt, vara lättirriterad och snabbt få slut på energi. Just när energinivån sjunker och inte ersätts med ny energi i form av hälsosam mat så kan man bli på riktigt dåligt humör och i vissa fall kan även depression utvecklas. Detta kan i sin tur påverka ditt arbete, men även dina nära relationer. Om du inte har energi och ork så kan t.ex. samlivet få sig en dipp. Hos vuxen.se kan du köpa spännande och annorlunda saker som kan krydda till det lite extra mellan dig och din partner, men det absolut bästa är naturligtvis om du får ordning på dina matvanor.

Vad är hälsokost?

Man kan säga att det finns två olika typer av hälsokost. En där man tittar på hälsofrämjande livsmedel och en där man kan använda sig av olika kosttillskott. Hälsokost behöver därmed inte vara en specifik grönsak, utan kan lika väl vara ett pulver från en nyttig rot, vitaminer i form av kapslar eller fiskolja i flytande form. Om du vet med dig att din kost inte är tillräcklig så kan du vända dig till ett apotek eller hälsokostaffär för att inhandla det du har ett underskott av. Om du inte vet vad det är som du har brist på (eller om du har brist överhuvudtaget) så kan du först besöka en vårdcentral. Här finns det möjlighet att betala för att få en komplett undersökning med prover som kan visa vad just din kropp behöver.

dante