Ät bättre för din artros

Ät bättre för din artros

Det är alltid bra att äta ordentligt, men det är extra viktigt när man lider av artros. Se till att få i dig alla näringsämnen för att få en bättre och sundare kropp så att du mår bättre och eventuellt får bättre kontroll över din vikt.

Artros och övervikt är en dålig kombination

Överviktiga med artros lider extra mycket då övervikten påverkar lederna. Därför är det mycket viktigt att överviktiga med artros gör allt för att gå ner i vikt. Men en lättare vikt gör inte bara livet enklare för dem med artros utan gör livet bättre på många andra sätt.

Med rätt kost kommer man få en bättre vikt, men det gäller att ha en bra kost över lag och inte äta bra bara någon gång ibland, annars kommer det inte få någon effekt alls. Gör upp en ordentlig plan för hur du ska lägga upp dina kostvanor på ett hållbart och realistiskt sätt. Det gäller att kunna hålla fast vid sina nya vanor.

Vad ska man äta?

De flesta vet att man ska undvika kolhydrater som socker, bröd, kex, pasta och läsk. Man kommer väldigt långt genom att hålla sig borta från onyttiga saker, men utöver det bör man även äta bra mat. Bra mat är råvaror av olika slag, alltså matvaror som är råa när man köper dem. Näringsämnena är alltid bättre i råvaror och man slipper att få onödiga tillsatser som socker, salt och konserveringsmedel på köpet. Om du har svårt för att äta bra mat kan du komplettera med olika typer av kosttillskott. Det kan vara svårt att få i sig zink och selen på naturlig väg via maten och då kan kosttillskott vara en bra tillgång.

När ska man äta?

Det är inte alltid rätt att äta tre måltider om dagen och mellanmål däremellan. Huvudregeln är att man ska äta när man är hungrig. Ju bättre mat du äter som håller dig mätt längre, desto färre gånger behöver du äta och insulinnivån håller sig på en sund och låg nivå. Insulin är nämligen skadligt för kroppen, speciellt om man lider av artros.

dante