Fördelar med att äta mer vegetariskt

Fördelar med att äta mer vegetariskt

Att äta vegetariskt har på senaste tiden blivit allt mer vanligt. En i västvärlden ökande köttkonsumtion till trots, har många ändå anammat en grönare livsstil och upptäckt fördelarna med att dra ner på köttintaget.

Vad räknas som vegetariskt?

Det flesta vegetarianer äter inte någon slags kött, men har däremot behållit ägg och mjölk i sin kost. Även dessa är animaliska produkter men kräver till skillnad från kött inte att djur behöver dö. Några väljer dock att gå ett steg längre och utesluter allt animaliskt ur sin mat. Det inbegriper ofta även ett avståndstagande från produkter som skinn och läder. Man hör dessutom ofta talas om pescetarianer, som även äter fisk, eller om att folk väljer bort rött kött. Detta är naturligtvis ingen genuin vegetarianism, men ett gott steg mot bättre klimat och hälsa.

Fördelar

Vegetarisk mat är markant bättre för den egna hälsan. Många köttprodukter är processade och därmed cancerogena. De är dessutom täta på fett och kalorier. Den som äter vegetariskt kan få en högre mättnadskänsla av samma energimängd, vilket minskar risken för att bli överviktig och gör det lättare för den som vill gå ner i vikt. Övervikt är ett stort problem i dagens samhälle, eftersom det kan leda till följdsjukdomar såsom artros eller hjärt-kärlsjukdomar. Som vegetarian får man dessutom i sig fler fibrer, vilket är mättande och bra för kroppen.

Vegetarisk mat innehåller också markant fler vitaminer och mineraler. Fetterna och aminosyrorna är nyttiga. Kroppen blir därmed mer välfungerande och i bättre skick av vegetarisk kost.

Vegetarisk mat har dessutom en betydligt mindre klimatbelastning än kost med mycket kött. Livsmedelsproduktionen står för en stor del av människans utsläpp av växthusgaser. Den är till exempel markant större än utsläppen från all flygtrafik. Äter man vegetariskt, eller till och med veganskt, bidrar man till klimatet med en stor minskning av sina utsläpp.

dante