Ordet ”Hälsa” säljer multum

Ordet ”Hälsa” säljer multum

På denna planet vandrar det miljarder människor som inte vet varför de är här. Det är endast ett fåtal saker som är vedertagna sanningar, en av dem är att vi ska dö. För att undvika att dö i förtid gör vi allt i vår makt för att leva ett långt och friskt liv. Vi kommer att testa alla kurer för ändamålet. Här kommer ordet ”hälsa” in. När vi ser ordet hälsa aktiveras en positiv association i vår hjärna, vi vet att hälsa är synonymt med ett lyckligt och friskt liv. Därför kommer vi att spendera multum på just det ordet: Hälsa.

Hur begreppet utnyttjas av företag

Då vi vet att ordet ”Hälsa” är ett laddat ord, är det ett extremt användbart ord inom de kommersiella syftena. Företag vet att de vinner kunder på att hävda att sina produkter är framtagna för hälsan, så är det bara. Ingen människa vill missa en sådan chans. Man kan även spinna vidare på detta och tala om skuld. Företag kan få människan att känna skuld när de inte investerar i sin hälsa, att de gör fel i att ignorera ett ”två för ett” erbjudande på kosttillskott. För vad är mer värt än hälsan?

Vilka produkter fungerar?

Utöver det faktum att ordet ”Hälsa” säljer, så kan vi inte dra alla hälsoprodukter över en kam. Vissa produkter har goda effekter på till exempel hjärtat. Vissa produkter ger starkare hår, hud och naglar. Vissa produkter kissar vi ut lika fort som vi betalade för produkten. Men om du exempelvis slutat röka – så kan du med fördel lägga de sparade pengarna på något med ordet ”hälsa” på, om inte annat för den kända placeboeffekten, som kommer nämnas senare i texten.

Det finns inte mycket vetenskapliga belägg på att alla dessa hälsoprodukter är just det, hälsosamma. Juice är till exempel alldeles för sockrigt. Skulle du äta 10 apelsiner? Nej, då kan du ju inte dricka det. Läkare hävdar att till exempel kosttillskott endast är ett försäljningsknep. Det är nämligen så att vi får i oss alla ämnen vi behöver, om vi äter en fullbordad kost som täcker matcirkelns alla delar. Det enda som skulle kunna vara bra för oss i de nordiska länderna är D vitamin, på grund av solbrist.

Placeboeffekten

Men vi får inte ringakta den så kallade placeboeffekten, om vi vill att något fungerar så finns det god chans att de kommer det. Även om de vetenskapliga testerna på produkten i fråga säger det motsatta. Många studier har gjorts i frågan. Man har bland annat lurat i folk alkoholfria drycker, för att sedan förundras över deras salongsberusnings-beteende. Anledningen till detta är flera. Men av de mest synliga är denna: Vi är flockdjur som blint följer varandra. Sedan finns det även denna aspekt, som talar för att vi känner oss friskare med ingefärashots varje morgon: Vi tror att det fungerar. Vad bevisar det här? Jo, att allt är möjligt om du bara tror. Men kom ihåg att inte bli allt för lurad i ditt sökande efter ett långt och friskt liv!

dante