Fakta om hälsokost

Fakta om hälsokost

Hälsokost är ett begrepp som många kanske hört talas om men inte alla är så insatta i vad termen står för. Den här artikeln reder ut eventuella frågetecken.

Vad är hälsokost?

Enligt Nationalencyklopedin så är

hälsokost en kost som är helt vegetarisk eller laktovegetabilisk, det vill säga en icke-animalisk kosthållning. Begreppet ligger väldigt nära ekologisk och närproducerad mat, men skillnaden är att onyttiga fettsyror, konserveringsmedel och socker undviks.

Hälsokostprodukter säljs i så kallade hälsokostbutiker och är relativt dyra i jämförelse med livsmedel producerade på konventionella sätt. Detta beror på att matproducenten ställer höga krav i alla tillverkningsled och inte tillåter att lantbrukare och skördearbetare får minimilöner. Det kan i princip likställas med fair-trademärkningen. För att bekosta denna kosthållning kan man vända sig till Sambla som jämför privatlån med varandra.

Hälsokost är således en relativt ny företeelse som går hand i hand med paleo- och lchf-kost. Skillnaden är att hälsokost inte innehåller några animaliska proteiner och är relativt järnfattig. Detta gör att man som hälsokostätare måste få i sig protein via bönor, ärtor, havregryn, soja och så vidare. Blutsaft rekommenderas också för vegetarianer och veganer. Det finns även de som varierar husmanskost med hälsokost, vilket ur ett hälsoperspektiv är bäst. Huvudsaken oavsett kosthållning är att man undviker småätande och stort intag av sockerstinna produkter innehållandes tomma kalorier, såsom läsk och godis. Då gör du även en insats för dina tänder och din munhälsa.

Hur populärt är hälsokost?

Produkter som tituleras som

hälsokost har fått ett stort uppsving de senaste åren. Folk är allt mer medvetna om vad de stoppar i sig, och vill ha benkoll på produkternas innehållsförteckningar. Livsmedelsverket har dock erinrat om att man i första hand ska äta traditionella livsmedel för att eventuellt komplettera med hälsokost. Om man äter mediciner ska man alltid rådfråga sin läkare om vilka hälsokostprodukter som är kompatibla med respektive medicin.

Det är främst kvinnor som intresserar sig för hälsokost eftersom att det i allmänhet involverar ämnen som ligger kvinnorna varmt om hjärtat såsom ekologiska produkter, naturliga råvaror och fairtrade-odling. Ytterligare en sak som talar för att kvinnor är mer måna om sin hälsa är att de bär på och föder barn, vilket kräver en sund livsföring för att fostret inte ska få teratogena skador eller andra olyckliga komplikationer. Män har dock också en viktig roll i uppfostran av barnen eftersom att barn gör som föräldrarna gör, vilket också innefattar kosthållning och matrutiner.

Det blir allt mer populärt att fabrikanter av hälsokost försöker skapa en komplett produkt som innehåller alla näringsämnen (fett, proteiner och vitaminer samt antioxidanter) som människokroppen behöver. Ett exempel är Huel som är en drickbar vätska. Vill man ha ett naturligt livsmedel som innehåller nästan alla näringsämnen ska man äta ägg. Det är ganska logiskt eftersom att ägget förser kycklingen med allt den behöver. Mjölk är en liknande produkt som innehåller höga halter av kalcium.

dante