Bipollen – den naturliga supermaten

Bipollen – den naturliga supermaten

Bipollen är ett naturligt näringstillskott och en ekologisk medicin som brukas över hela världen. Alltsedan de forna egyptierna och romarna fram till skrivande stund har bipollen varit föremål för hyllning och beröm. Men trots dess fantastiska nyttor och positiva inverkan på människokroppar är många fortfarande okunniga om det. Till att börja med är bipollen en klumpliknande nektar som arbetsbin samlar på sig ute i naturen. När bina återvänder till bikuporna skrapar de bort den samlade nektarn från sina ben. Denna bortskrapade nektarmassa är alltså bipollen.

Bipollen är ett naturligt kosttillskott och är mycket rikt på bland annat animaliska proteiner, enzymer, aminosyror och olika sorters B-vitaminer, men också A-vitaminer, C-vitaminer och E-vitaminer. Jämfört med vitaminkoncentrationen i naturliga råvaror som frukt och grönsaker, är halten betydligt högre i bipollen. Pollen innehåller även makro- och mikroelement liksom fosfor, kalium, kalcium, magnesium och järn. Det kan rentav av sägas att bipollen är en supermat som innehåller allt människan är i behov av; fetter, proteiner, vitaminer, mineraler och makrofödoämnen, det vill säga kolhydrater. Således menar vissa forskare att skulle man hamna på en öde ö och endast ha tillgång till vatten och bipollen, så hade det räckt för att överleva.

Flera studier pekar på att bipollen tycks motverka flera skadliga bakterier däribland salmonella, stafylokocker och streptokocker. Även pollenallergi motarbetas av bipollen därför att intaget inte sker genom andningsvägarna. Alla dess enzymer och koenzymer hjälper kroppen med läkning och matsmältning. Därtill skall det ha en positiv inverkan på rynkor och bidra med ökad sexlust.

För idrottare som eftersträvar styrka och muskulatur, suktar efter naturlig energiökning och vill slippa att hamna på tandreglering stockholm, bör

bipollen vara ett givet kosttillskott. Dels är det helt naturligt och rent, dels består det som sagt av en stor mängd proteiner, närmare bestämt mellan 35-40%, vilket är avsevärt mycket för en så liten mängd pollen. Detta fantastiska pollen innehåller hela 22 aminosyror och kan faktiskt innehålla upp till sju gånger mer protein än vad nötkött gör. 100 gram bipollen motsvarar nämligen drygt sju ägg eller 1.5 kg nötkött.

Så hur skall bipollen användas? I och med att pollenet är så koncentrerat och innehåller en stor mängd vitaminer, ska det inte intas lika mycket som exempelvis frukt och grönt. Även sett till dess stora mängd kalorier skall intaget inte överstiga 1 matsked per dag.

Pollenet kan ätas som det är även om det kan vara besvärligt att svälja det på en gång på grund av dess grusiga konsistens. Andra föredrar att det äts tillsammans med yoghurt, müsli eller gröt. Dock poängteras det att pollenet inte skall blandas med andra biprodukter som exempelvis honung.

Medför bipollen några biverkningar? Oerfarna användare kan drabbas av biverkningar som huvudvärk, hjärtklappning och andningsbesvär. På grund av dess styrka kan vissa människor uppleva magbesvär varför det är viktigt att inte inta mer än den angivna mängden.

dante