Trams eller förnuft

Trams eller förnuft

Det står ofta och väger mellan den hårfina gränsen av trams eller förnuft när det gäller att välja hälsokost. En stor del av befolkningen verkar anse att en god hälsa kommer av vanlig mat, träning och lycka i livet och ärligt talat låter det som mycket förnuftigt. Sedan kan man faktiskt undra vad hälsokost egentligen är. För hälsokost är ju också vanlig mat förutom att det är mindre behandlat och ofta gjort på ekologiskt vis. Men en stor del av hälsokost är också preparat som kosttillskott och dylikt som säljs på hyllorna i hälsokostbutiker.

Vetenskapliga belägg

För några år sedan beslutade staten att göra en mer grundlig kontroll av både butiker och hälsokostpreparat då man upptäckte att många påstod till kunder att den och den medicinen skulle kunna bota vissa tillstånd och sjukdomar – något det inte fanns något vetenskapligt belägg för. Samtidigt är det ju faktiskt så att även läkemedel kan göra mer skada än nytta på patienter och trycka ned problemen istället för att ta itu med dem från botten.

Naturläkemedel och örter har använts i tusentals år, bl.a. i länder i Asien och Afrika där man faktiskt har kunnat bota många åkommor enbart med naturläkemedel. Har inte naturen givit oss det mesta som behövs? Många anser det och det är också därför de väljer att köpa hälsokost eller använda alternativ medicin istället för skolmedicinen.

Sedan en tid tillbaka måste ett hälsokostföretag alltså ha vetenskapliga bevis för om ett preparat verkligen gör nytta eller inte, enligt EU och detta gör att många oseriösa aktörer sållas bort för att ge plats åt dem som undviker vilseledande reklam.

Hur många väljer hälsokost?

Statistiken pekar på att allt fler väljer naturliga läkemedel framför den vanliga medicinen. Detta är ingen nyhet nere på kontinenten. I både Tysland och Frankrike får läkare skriva ut naturmedicin till patienter utan att stå till svars inför allehanda inspektioner. Även kosttillskott har blivit alltmer populärt då många inte anser sig få i sig tillräckligt med vitaminer från den vanliga maten. Och med alla långväga transporter, dålig hantering och snabba ryck i livsmedelsindustrin, så kan man inte direkt påstå att det inte stämmer. Mycket av kosten är idag inte lika näringsrik som förr och man kan behöva komplettera med både det ena och det andra för att tillgodogöra sig dagsbehovet. Men det viktigaste och mest rekommenderade är naturligtvis att äta så mycket som möjligt av bra råvaror och hemlagad mat, rik på frukt och grönsaker samt protein. Har du väl fått i dig det så kan du ta något extra kosttillskott eller om du kanske tränar mycket. Men haka inte upp dig på kosttillskott medans du samtidigt slarvar med det dagliga intaget av vitaminer, mineraler och protein.

dante