Michael Moselys tips och undersökningar

Michael Moselys tips och undersökningar

Många har nog hört talas om journalisten och läkaren Michael Mosley från BBC som med sitt team av andra läkare och forskare undersöker allt möjligt när det kommer till hälsokost, träning och dieter. Det var bland annat han som förespråkade 5:2 dieten och det var också han som menade på att tre extremt intensiva minuters träning 3 gånger i veckan, räckte för att stärka sitt hjärta. Hans program heter ”Medicin med Mosley” och kan ses i många länder.

Kända undersökningar

Mosley har tagit reda på en rad saker som härrör hälsokosten och vikten med att få ett hälsosamt liv. En av dem heter ”Blodsockerkoll på 8 veckor” och beskriver detaljrikt hur du med övervikt och diabetes kan göra för att förbättra dina resultat på enbart 8 veckor.

För dig som fortfarande inte har hört talas om 5:2 dieten så innebär det att man äter i princip vad man vill under fem dagar i veckan och de andra 2 fastar man i stort. Som kvinna kan du då få i dig högst 400 kalorier och som man 600 kalorier. Genom att tillämpa denna diet som ska få organen att vila under de två smala veckodagarna, går du ned i vikt betydligt enklare och snabbare än med vanlig jojobantning som gör att du dessutom lägger på det dubbla när du slutar.

Mosley har även funderat över det där med 10 000 steg om dagen och han menar på att det som du vill åt när du går eller rör på dig, är flåset. Det skulle därmed räcka om du går 3000 steg om dagen istället för 10 000, huvudsaken är att du blir andfådd.

Kritik

Michael Mosley har trots sin enorma framgång och bevisade experiment fått utstå mycket kritik, inte minst från människor som arbetar i den farmaceutiska världen eller av läkare. En del tycker att ha ger en missvisande bild av forskningen och säger att han är vetenskapens motsvarighet till dagens kvällstidningar. Det saknas nyansering och allt visas upp som om det vore helt revolutionerande rätt, anser de. Förmodligen ligger sanningen någonstans i mitten som den ofta brukar göra men vare sig du är ett fan av Mosley eller inte så kan det inte skada att ibland prova på hans utstuderade recept på ett hälsosammare liv och en bättre hälsa.

dante