Vacker inifrån och ut

Vacker inifrån och ut

Skönhet är ett ämne som fascinerat människan ända sedan civilisationens tidigaste dagar. Beroende på vilken kultur man lever i så är skönhetskriterierna ganska olika och det finns många exempel på extrema åtgärder som människor tilltagit för att bli så vackra och åtråvärda som möjligt.

Något som de flesta kulturer dock verkar ha gemensamt är att skönhet och hälsa är nära sammankopplade, då de grundläggande kriterierna ofta handlat om fruktsamhet och fortlevnad. En frisk hy, glänsande hår och strålande ögon uppskattas av alla, liksom en stark fysik som kan klara saker som försvar och barnalstrande. En människa som ser frisk ut och verkar stark uppfattas därför ofta som mer attraktiv av sin omgivning, oavsett om hen har rak näsa eller inte.

Trots att vi lever i ett modernt samhälle så ligger dessa gamla kriterier fortfarande kvar i aphjärnan och det är ingen slump att vi älskar en god damparfym, vita tänder och en rask gång. De signalerar alla att man är ren och fräsch och redo för allt och det får människor omkring en att bli intresserade.

Vacker med kost

Skönhet och hälsa börjar alltid inifrån och för att man ska hålla sig frisk är det viktigt att man äter en bra och balanserad kost, fri från gifter och med höga näringsvärden. De första

symptomen på näringsbrist är direkt synbara i ansiktet och inkluderar bland annat dålig hy, torra läppar och gulaktiga ögon. Andra symptom på näringsbrist är att

humöret påverkas och det är inte ovanligt att en person som inte har en bra balans på mineraler och vitaminer känner sig deprimerad, slö och omotiverad.

Känner man att kostvanorna kanske inte är de bästa så kan det vara läge att börja se över hur man äter. Genom att välja en rik och blandad kost, som inkluderar många grönsaker, frukter och bär kan man snabbt balansera sina värden på bästa sätt. Enligt

Livsmedelsverket så är en färggrann diet berikande på många sätt och man rekommenderar till exempel rotfrukter för vitamin C, B och kalium, blåbär för deras antioxidanter och linser för protein.

Ibland kan det också vara en god idé att ge kroppen en liten extra push genom att tillföra ett naturligt kosttillskott, särskilt om man befinner sig i en trötthetsperiod eller tränar mycket. Har man en god balans inbördes orkar man med mycket mer och det kan påverka den allmänna livsåskådningen radikalt.

Här följer en kort lista på kost som påverkar specifika delar av våra kroppar:

  • Huden: blåbär, citrusfrukter och morötter är rika på vitamin C och A.
  • Ögonen: spenat, tomater och koriander hjälper levern att rena systemet och man får vitare och klarare blick.
  • Läppar: avokado och nötter innehåller bra fetter och hjälper cellernas återuppbyggnad, vilket motverkar fnasiga läppar och torr hy.
  • Hår: fet fisk och ägg ger styrka och glans åt håret med sina rika halter av proteiner och omega 3.
dante