Hälsokost och munhälsa

Hälsokost och munhälsa

Man kan inte bortse från att dålig kost och sämre munhälsa ofta går hand i hand. Om man äter bra får man generellt sett mindre hål i tänderna. Men vad bör man tänka på när det gäller kosten och munhälsan?

Viktigt att vårda tänderna

Oavsett hur du äter är det viktigt att vårda tänderna. Se till att borsta dem två gånger per dag med effektiva tandborstar och tandkräm. Använd också munskölj samt tandtråd. Har du dåliga tänder kan fluortabletter också vara ett bra tillskott. Om du upplever att du har dålig tandhälsa kan det vara klokt att du rådgör med din tandläkare. Denne kanske kan ge några kloka tips och råd om vård och kost.

Mat som är bra för tänderna

Om man vill ha en kost som är bra för tänderna bör man titta på mat som innehåller lite socker och lite syra. Det är nämligen de ämnena som sliter mest på tänderna. Godis, kolsyrad läsk och liknande är alltså inte speciellt bra. Man kan dock inte säga att en maträtt är sämre än en annan. Det är dock bra att äta på bestämda tider och det hör också samman med en hälsosam kost.

Är sockerfria tuggummin hälsovådliga?

Att tugga sockerfria tuggummin kan vara bra för tänderna. De tar bort matrester som sitter fast och ibland innehåller de också ämnen som stärker tändernas emalj. Men det är inte alltid tuggummina är så bra för hälsan. Sockerfria tuggummin innehåller sötningsmedel som kan ge magbesvär om man konsumerar dem i stor mängd.

Det kan också vara farligt att svälja stora mängder tuggummi. Det bryts inte ner på ett effektivt sätt i tarmen utan kommer ofta ut helt med avföringen. Sväljer man allt för många tuggummin på kort tid kan det orsaka förstoppning.

dante