Olivolja – det flytande guldet

Olivolja – det flytande guldet

Sedan tusentals år tillbaka har människan använt olivträdet för dess många syften; frukt, bränsle och, naturligtvis, dess fantastiska olja. Särskilt i länder runt Medelhavet är

olivolja en grundsten i all kost och man använder den även för att kurera sjukdomar och framställa skönhetsprodukter. Det sägs att genomsnittsgreken konsumerar ungefär 50 liter olivolja om året medan svenskar ligger på runt 1.5 liter, och de flesta läkare och dietister är överens om att detta är en av de nyttigaste fetterna man kan få i sig. Idag finns det större tillgång till olivolja från länder som Grekland, Italien och Spanien och man kan hitta den till fördelaktiga priser genom att följa de många kampanjerna på Kampanjjakt för att hitta bra erbjudanden.

Hur tillverkas oljan?

Olivträd brukar ge frukt en gång vartannat år och de första oliverna plockas vanligtvis i november. Under denna månad är de flesta oliverna fortfarande gröna och sitter relativt hårt på trädet. I många länder är det vanligt att man lägger ut en presenning under trädet och sedan slår på grenarna med långa bamburör för att få av frukterna, men om man vill ha riktigt fin kvalitet på oljan så plockar man dem för hand. Anledningen till detta är att oliver som blivit slagna ofta får ett slags blåmärken, vilket gör att de lätt ruttnar innan oljan framställs och därmed påverkar dess kvalitet. Vissa träd lämnas lite längre, i någon månad eller så, för att oliverna skall bli mogna och svarta till färgen.

Efter att alla oliver är plockade tar man dem till fabriken där de rengörs, pressas och silas. Oljans

kvalitet beror på många olika faktorer så som väderleksförhållanden, var träden växer och hur länge de förvarats innan de omvandlats till olja. Den finaste kvaliteten kallas Extra Virgin Olive Oil och den brukar man aldrig laga mat i då den förlorar mycket av sin extraordinära näring om den upphettas, så istället har man den till sallader och att doppa bröd i.

Det finns många olika sorters olja och kvaliteten bedöms både efter hur högt eller långt PH-värde den har men också efter smak. Oljeprovare går till väga ungefär som vinprovare och varje år arrangeras prestigefyllda tävlingar runt om i världen.

Varför olivolja?

Det finns många teorier om varför just olivolja är så nyttigt för människan. En viktig sådan är att den innehåller bra fetter men också antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper, vilket gör att människor som ofta konsumerar olivolja har sänkt risk för högt kolesterol, inflammationer, vissa cancersorter liksom hjärt- och kärlsjukdomar. Man har också sett ett samband mellan åldrande och olivolja, då många människor runt Medelhavet inte bara lever längre utan dessutom är friskare längre och har bättre hy. Fördelarna är många, så se gärna till att alltid ha olivolja i skafferiet för ett hälsosammare liv.

dante