Behöver man kosttillskott?

Behöver man kosttillskott?

Överallt matas man med information och marknadsföring gällande kosttillskotten i samhället idag. Många går så hårt åt att man till och med kan tro att man inte kan klara sig utan dessa preparat, speciellt om man ligger i hårdträning. Här ska det därför redas ut lite närmare vad man behöver och vad man kan skippa.

Mat och kosttillskott

Det allra viktigaste är maten på tallriken. Den som lagas och äts varje dag för att dels göra gott för kroppen och dels ge smaklökarna vad de tål. Att till stor del ersätta detta med piller, kapslar eller pulver är inget som rekommenderas såvida du inte bantar eller går på sträng diet. Även sjuka kan behöva ta ett vitamintillskott nu och då men det viktigaste är att handla bra och näringsrik mat och laga det mesta själv.

När bör man ta kosttillskott?

När du tränar hårt, inte äter vissa livsmedel, när du känner dig svag under en längre tid eller när du vet att du har brist på något i kroppen, så kan det vara värt att ta ett kosttillskott. Vad för kosttillskott och hur olika preparat är uppbyggda kan du läsa om i nästa artikel, men det som kroppen ofta efterfrågar är extra tillskott av C-vitamin, D-vitamin under vintern, proteiner och aminosyror, magnesium och Omega 3 fetter. Utöver dessa finns det en rad olika produkter men mycket kan du också få i dig via kosten, vilket är det bättre alternativet. Du behöver heller inte köpa på dig ett tiotal burkar av olika vitaminer – det finns även utmärkta multivitaminer att ta men undvik de sämre och satsa på erkända varor som är tillverkade utan syntetiska material. När du har varit sjuk en längre tid som t.ex. influensa eller maginfluensa och ätit dålig samt förlorat mycket näring, kan en boost vara bra att ta i nåra veckor.

dante