Nya studier – hjärnans intensiva koppling till tarmen

Nya studier – hjärnans intensiva koppling till tarmen

Det är svårt att få gamla hundar att sitta och är man övertygad om att kosten inte spelar någon roll i detaljerad hälsosynpunkt, så får man helt enkelt hållas. Dock ter det sig ganska självklart att hälsosam kost mildrar psykisk ohälsa och gör kroppen friskare. Nyare studier har påvisat en sådan stark länk mellan hjärna och tarmhälsa som är direkt relaterad till kosten. Med tidigare studier har man till och med sett förbättringar hos personer med diagnoser som ADHD, Alzheimers eller bipolär sjukdom, för dålig kost orsakar plack i hjärnan, inflammationer i tarmen och försämrar också det psykiska tillståndet.

Kosten har stor betydelse för välmåendet

Självklart kan man inte säga att bara för att man stoppar i sig hälsomat, blir man förskonad från sjukdomar eller blir botad av psykiska åkommor, men med bättre matvanor sker en klar förbättring och man mår bättre. Det är inte konstigt att folk mår som de gör på grund av dagens stress, men att häva i sig energidrycker, stora mängder alkohol och smälla i sig snabbmat var och varannan dag underlättar inte.

När vi är nedstämda behöver kroppen ännu mer vitaminer och mineraler som får hjärncellerna att samarbeta. När vi mår bättre får vi också mer energi och vill känna oss attraktiva genom att handla nya kläder, köpa en parfym online för att attrahera eller ge oss iväg för att motionera. I och med att vi tar tag i våra liv mår vi också bättre och den onda cirkeln bryts enklare.

Studiens innehåll

Samspelet mellan tarmfloran och hjärnans receptorer är starkare än vi tror. Mår inte tarmen bra, mår heller inte hjärnan bra, det vill säga den fungerar inte som den bör. Dålig tarmflora kan innebära flera saker men ofta är det relaterat till en mängd små inflammationer som uppkommer vid dålig kost eller alltför mycket av det “goda”. För mycket mjölkprodukter och för mycket socker är en bov i dramat, men en obefintlig mängd grönsaker och näringsfattig kost överlag påverkar till lika stor del.

Det här är egentligen inget nytt. Studier har visat att läkare sett ett tydligt samband mellan psykisk ohälsa och dålig mage sedan ett sekel tillbaka. Sedan dess har studierna pågått och med en obalanserad kost allteftersom tiden gått sin gilla gång, har ännu mer försämrade resultat uppkommit.

IBS – Irritable Bowel Syndrome

Titeln ovan beskriver en känslig tarm som begreppet står för på svenska. Det ansågs tidigare som en mystisk tarmsjukdom och uppkommer när samspelet mellan hjärna och tarm har “hoppat ur led” så att säga. Trots att allehanda prover tagits på patienten, så visar siffrorna inga tecken på onormala resultat. Dock gör magen det – i form av diarréer, magsmärta och förstoppningar. Många av dessa pateinter uppvisar synliga tecken på depressioner eller ångest, vilket bevisar ovanstående studies trovärdighet. IBS var förr en sjukdom som ingen tog på allvar – idag har man stor respekt för den.

dante