Järnbrist och tillskott

Järnbrist och tillskott

En av våra vanligaste brister är järnbrist. Framför allt kvinnor i barnafödande ålder löper stor risk att drabbas av järnbrist och kan behöva ta kosttillskott. Sett i hela världen beräknas en tredjedel av alla kvinnor i fertil ålder lida av blodbrist, huvudsakligen orsakad av järnbrist. Här i Sverige kan den siffran vara ännu högre.

Hur vet man då att man har järnbrist? Ett enkelt stick i fingret för att kolla hb (hemoglobin) kan ge en indikation, då det ofta finns ett samband mellan lågt hb-värde och järnbrist. Misstänker man järnbrist bör man dock också kolla järndepåerna, då man kan ha ett hyfsat hb-värde men ändå ha låga järndepåer. Det undersöker man enkelt på vårdcentralen och får svar inom ett par dagar. Kvinnor med rikliga eller långa menstruationer samt gravida och ammande kvinnor löper ännu större risk att drabbas av järnbrist och det kan då vara bra att ta tillskott.

Har man bara en måttlig brist kan man bygga upp sitt järnförråd med berikade livsmedel och genom de kostval man gör. Spenat, rött kött och torkade aprikoser innehåller alla järn. Laga gärna grytor och andra maträtter i gjutjärnsgrytor och gjutjärnspannor då de läcker ut lite järn i maten. Att dricka Blutsaft eller andra järnrika drycker är ett annat sätt att få i sig mer järn. Späd gärna ut den med lite apelsinjuice, både för smakens skull och för att c-vitamin ökar upptaget av järn.

Hur vet man då att man lider av järnbrist? Trötthet är ett mycket vanligt symptom, ibland i kombination med huvudvärk eller att man lättare blir andfådd. Det är dock inte alla som känner sig mer trötta och då finns det andra tecken att titta efter. Håravfall och spröda naglar kan ofta bero på just järnbrist. Om ditt hår börjar gå av eller om du tappar ovanligt mycket hår när du duschar, kan det vara läge att börja äta kosttillskott med järn. Det är inte roligt att se ut som en fågelskrämma i huvudet när nytt hår växer ut som korta tussar och spretar åt alla håll, så tänk på att ta hand om dig själv och köp snälla produkter från till exempel Beautystore att pyssla om ditt hår och dina naglar med. Det botar inte järnbrist, men får dig att känna dig lite finare och bättre till mods medan håret växer ut igen.

Järnbrist kan också ge psykiska symptom, som oro, nedstämdhet och svårigheter att fokusera. Självklart bör man utesluta andra anledningar till att man mår dåligt, men det kan vara bra att ha i bakhuvudet att det kan bero på något så enkelt åtgärdat som järnbrist. Man blir också lättare sjuk, till exempel i vanliga förkylningar, när man har järnbrist. Tur då att det finns många lättillgängliga tillskott på marknaden som råder bot på problemen. Vid mer grav järnbrist kan man få starkare tabletter på recept och ibland kan man behöva få injektioner för att snabbt få upp järndepåerna.

dante