Varför Järn är viktigt för din kropp

Varför Järn är viktigt för din kropp

De allra flesta äter bra kost, ser till att de får alla vitaminer som kroppen behöver samt tillräckligt med protein och aminosyror. Trots detta kan en del känna sig trötta och svaga och förstår inte varför. En vanlig orsak är att de missat järn i sin kost. Det är ovanligt med näringsbrist i Sverige men det är ganska vanligt med järnbrist. Järn har som uppgift att transportera syre i vår kropp och ingår i blodets hemoglobin (blodets röda färgämne). Hemoglobinet är oerhört viktigt eftersom det transporterar syre från våra lungor till olika vävnader i vår kropp. Järnbristanemi är en vanlig åkomma, även globalt, men kan åtgärdas ganska enkelt.

Vilken mat ger oss järn?

Det finns mat som innehåller gott om järn, både i kött kött samt vegetarisk kost. Den mest järnrika maten inom kött avdelningen är framförallt lever, leverpastej samt blodpudding men järn finns även i ägg, skaldjur och vanligt kött. I den vegetabiliska kosten finns järn i persilja, spenat, fullkornsprodukter, frön, nötter, baljväxter och torkad frukt. Det järn som kroppen lättast kan tillgodogöra sig finns framförallt i lever och blodmat och kallas ”hemjärn”. Kött innehåller dessutom vad som kallas ”köttfaktorn” som kommer att stimulera vår kropps upptag av järn från den mat vi äter. Järn från vegetabiliska livsmedel tas upp av vår kropp i mindre utsträckning och kallas ”icke-hemjärn”.

Hemjärn och icke-hemjärn

Kroppens upptag av järn är ganska låg jämfört med andra näringsämnen. Av de två olika typerna av järn (hemjärn samt icke-hemjärn) är hemjärn som finns i blodmat och kött lättast för kroppen att tillgodogöra sig. Den vegetabiliska järnrika kosten innehåller endast icke-hemjärn vilket vår kropp har svårt att tillgodogöra sig effektivt. Det innebär att vår kropp behöver hjälp av exempelvis vitamin C för att kunna tillgodogöra sig vegetarisk järnrik kost. Det är samtidigt viktigt för vår hälsa och kropp att träna och motionera. För dig som inte vill åka till ett gym dagligen är det fördelaktigt att skaffa utrustning för att träna hemma. Hos Gorilla Sports online kan du välja mellan ett stort urval av bra skivstänger med hög kvalitet till bra pris. Gorilla Sports erbjuder ett stort utbud av skivstänger i varierande mått och längder. När du till exempel köper en skivstång med samma standard som på gymmet kommer du att få samma känsla när du tränar hemma. Gorilla Sports säljer givetvis även de viktskivor som passar till viktstängerna. Hos Gorilla Sports kommer du dessutom att hitta allt du behöver för din träning från kläder till utrustning på ett och samma ställe.

Järnbrist

När den mat du äter inte innehåller tillräckligt med järn kommer du så småningom drabbas av järnbrist. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med järn i din kropp för att bilda hemoglobin. När du drabbas av järnbrist, oavsett hur hälsosam och näringsrik din kost är, kommer du att drabbas av nedsatt immunförsvar samt bli trött, blek och andfådd. Kvinnor och flickor är särskilt drabbade av järnbristanemi på grund av graviditet eller menstruationsblödningar. Även barn kan drabbas av järnbrist vilket kan ha en negativ effekt på deras mentala utveckling. För att undvika järnbrist behöver du se till att du har järnrik mat i din kost. Om du äter kött kan du gärna komplettera med järnrika grönsaker såsom spenat, ärtor eller bönor. För att tillgodogöra dig järnet från grönsakerna bör du dricka ett glas apelsinjuice eller äta en kiwi efter måltiden. Ät gärna leverpastej som pålägg på din smörgås tillsammans med persilja.

dante