Starkare tänder med kosttillskott

Starkare tänder med kosttillskott

Alla strävar vi efter vita och starka tänder utan hål och fläckar. Tyvärr är mat och dryck samt dåliga vanor en bov i dramat när vi vill ha fina tänder. Det finns mycket du kan göra själv men du kan också samtidigt äta bättre och lägga till kosttillskott för att stärka gaddarna.

Om du bara vill ha vita, fina tänder och ta bort fläckar och missfärgningar som ännu inte är för allvarliga kan du göra en tandblekning hemma eller hos tandläkaren. Många tandblekningar som börjar hos tandläkaren kan du dock underhålla hemma sedan för att bibehålla den ljusare nyansen.

Kosttillskott som påverkar tänderna positivt

För att få starka tänder bör du äta rätt mat. Se till att få i dig mycket fibrer och ibland lite svårtuggad mat så att tänderna får arbeta medan du tuggar. Se på tänderna som en muskel även om de inte är det. Men en muskel som får regelbunden träning och möts av utmaningar växer och blir starkare. Äter du bara soppa eller flytande mat har du ju inget större behov av dina tänder.

Utöver kosten kan du äta kosttillskott som stärker ända in i tandköttet. C-vitamin är speciellt bra mot infektioner och inflammationer så få i dig en stor dos av det varje dag. Du kan äta väldigt mycket C-vitamin eftersom du kissar ut det, det lagras inte i kroppen. Var dock uppmärksam så att du inte får magont av en för stor dos.

Olika mineraler som kalcium och magnesium är också mycket bra för tänderna. Var dock varsam med att inte bälga i dig för mycket mjölk. I mjölk finns mycket socker och man har sett att barn som får mycket mjölk tappar tänderna eller får hål i tidigt skede. Var hellre noga med att ge barn yoghurt eller filmjölk, alternativt mjölk utan laktos.

Tänk på hur du lever

Förutom att ta kosttillskott och äta rätt måste du naturligtvis se över ditt eget leverne. Om du röker och snusar om vartannat så får du räkna med att dina tänder både får fläckar och blir svagare med åren. Snus tär dessutom på tandköttet så att det kan bli missfärgat eller ge upphov till inflammationer. Därutöver är det faktiskt inte speciellt trevligt att kyssa en person med ofräscha tänder och tandkött. Tänk på att det idag finns bra hjälpmedel för att sluta röka, snusa och dricka rödvin.

dante