Så väljer du rätt kosttillskott

Så väljer du rätt kosttillskott

Det finns en uppsjö av kosttillskott och det kan vara svårt att veta vilka du faktiskt behöver och vilka du kan skippa. Därför är det viktigt att du har bra koll på dina kostvanor och din hälsa i övrigt. Om du äter en varierad och hälsosam kost får du i dig de flesta viktiga näringsämnen via maten. I så fall behöver du förmodligen inte komplettera med så många kosttillskott. Undantaget är om du äter en helt eller delvis växtbaserad kost. Då kan du behöva ta kosttillskott för att vara säker på att du får i dig alla näringsämnen.

En multivitamin kan vara lösningen

Du rekommenderas att äta minst fem frukter eller grönsaker om dagen. Om du har svårt att få i dig denna mängden kan du börja äta multivitaminer. Om du inte dricker eller äter några mjölkprodukter så kan det vara en god idé att komplettera med ett kosttillskott som ger dig tillräckligt med kalcium. Kött och grönsaker är bra källor till järn. Om du inte äter detta kan det vara bra att äta lite extra järntabletter. En brist på järn leder ofta till trötthet vilket du gärna vill undvika. Kom ihåg att ett kosttillskott aldrig är menat att ersätta en varierad kost utan endast ska fungera som ett komplement.

D-vitamin på vintern

De flesta nordbor lider av D-vitaminbrist under vintern. Därför kan du överväga att ta D-vitaminer som kosttillskott under hösten och vintern. Barn under två år ska ha D-vitamin varje dag. Dessa får du normalt gratis på BVC. D-vitamin finns att köpa både som tuggtablett och i flytande form. Det är västenligt att du får i dig detta för att ditt immunförsvar ska fungera på allra bästa sätt. Om du känner dig trött och håglös under vintern kan det vara ett tecken på D-vitaminbrist.

dante