Hur ska man veta vad som är hälsosamt eller inte när det förekommer så mycket olika studier och resultat genom åren? Finns det någon metod att folk ska kunna känna igen sig i djungeln av hälsokostmedel eller preparat utan att ideligen klia sig i huvudet?
Basen till hälsosam kost förändras inte
Ofta vet man i grund och botten vad som räknas till en hälsosam kost eller inte. Från skolåldern får vi lära oss att frukt och grönsaker är den viktigaste födan på tallriken och att socker, salt och fett ska konsumeras med måtta. Vi får också lära oss att yoghurt och fil är bra för magen men att mjölk skulle vara farligt för kroppen, är något som inhämtats på senare tid.
Undvik godis, chips och kakor samt söta läskedrycker och ersätt det med torkad frukt, bär och honung istället. Fibrer är viktigt för tarmen och vitaminer och mineraler gör att vi håller oss friska. Men vad göra med allt det andra som man tycker är gott och som ibland bör ätas och ibland inte?
Att börja äta hälsosamt
Om du inte är van att proppa i dig hälsosam mat så ska du dock inte börja med att lägga om din kosthållning till 100 % från en dag till den andra. Läkare och dietister pekar på att två dagar i veckan då du äter helt vegetariskt och slopar socker och salt, räcker till att börja med. Om du går ut för hårt, riskerar du att ge upp, precis som med träning, och istället återgå till ohälsosamma vanor.
Försök att få i dig minst 500 gram av frukt, grönsaker och bär varje dag om du kan. Välj hellre bort pasta och ersätt den med rotfrukter istället. Om du måste äta pasta och ris så välj fullkornspasta och råris. De har dessutom en betydligt bättre smak men skär ned även på fullkornsris då det finns en liten mängd arsenik i alla risprodukter. Men just mjölmat som pasta och bröd gör att din mage blir svullen och du går upp i vikt på grund av den höga kalorihalten.
Vitkål, blomkål, broccoli, lök och bönor är perfekta förslag och gör sig gott i grytor. Du kan koka eller ångkoka dem eller steka i lite olivolja om du vill ha dem krispigare. Rotfrukter och grönsaker ger dig också den dagliga dosen av fibrer för att hålla magen igång.
Välj aldrig sötade mejeriprodukter och om du tycker om yoghurt så bör du satsa på grekisk eller turkisk sådan som har en betydligt bättre bakteriekultur än Arlas produkter.
Ät fet fisk som lax och makrill för att få i dig omega 3-fetter och välj hellre fågel framför rött kött. En idé är att titta efter det gröna nyckelhålet som är en märkning för matvaror i Sverige. Dessa produkter innehåller mindre socker, salt och fett överlag.