Hälsosamma kolhydrater

Hälsosamma kolhydrater

Oj, kanske du tänker! Finns det hälsosamma kolhydrater och det gör det naturligtvis. När man tänker på kolhydrater går ofta tankarna direkt till pasta, bröd, ris och potatis men det finns även en rad rotfrukter som sötpotatis och jams som är nyttiga. Hirs och bulgur är ett bra substitut till ris som faktiskt innehåller arsenik som i större mängder kan vara skadligt.

Vad du än väljer att äta så undvik den blekta maten, även sockret. Köp rårörsocker istället för vitt socker eller söta med honung eller björksocker. Vitt ris och vit pasta är heller ingen bra idé om du äter stora mängder av det. Hirs och bulgur eller quinoa är riktiga vitamin- och mineral boosters och ger lite mer smak på maten. Perfekta att ha i sallader eller som komplement till fisk och kött.

Bra kolhydrater mättar mer

Kolhydrater är kända för att ge mycket energi men det är bra energi du vill ha, speciellt om du tränar mycket. Grönsaker och frukt ger mycket fibrer vilket mättar ytterligare men om du får i dig rotfrukter och hirs eller quinoa så kommer du också att känna dig mätt längre samtidigt som du har fått i dig mer vitaminer och mineraler än i vanlig tråkig pasta.

Tänk dock på att kolhydrater i vilken form de än kommer i, ska utgöra den minsta delen på tallriken och inte ta mer plats på bekostnad av grönsaker och proteiner. Dock finns det två modeller av tallriksmodellen beroende på hur ofta och hur intensivt du rör på dig. Tränar du ofta ska kolhydratsdelen och grönsaksdelen vara lika stora.

dante